Betinas blog

07
Aug

Har du det liv du ønsker?

Skrevet af Betina Inauen
Betina Inauen
Coach og trivselsspecialist.
Brugeren er i øjeblikket Offline
i Trivsel

Hvis du er som folk er flest, så handler og lever du på vaner, mønstre og overbevisninger.

98 % af alt hvad ud gør i dag, gjorde du også i går, i sidste uge, for 1/2 år siden, for 5 og for 10 år siden osv.

Når du binder dine sko, stiger ud af din seng, spiser din mad, taler med dine venner og kollegaer, tænker dine tanker om livet, dagen, familien m.m., så er det stort set altsammen på "automatpilot". Det er det samme hver gang.

Langt hen ad vejen er det rigtig smart, for det sparer os for en masse energi. Hvis vi hver gang skal tænke indgående over hvorfor og hvordan, vi fx fører skeen til munden, når vi spiser morgenmad, så vil det kræve en masse tankevirksomhed, energi og fokus som så vil gå fra noget andet fx avislæsning, konversation el. lign.

Ovenstående handler om hverdagsrutinerne, de ting vi gør hver dag og hele tiden. Men hvad med de store beslutninger og handlinger i livet? Bliver de taget på lige så automatiseret vis?

Vi som mennesker er forskellige. Vi er mere eller mindre rationelle og velovervejede i vores valg, og der er stor forskel på, hvor gennemtænkt og strategisk vi lever vores liv.

Selvom vi tænker os grundigt om inden vi vælger, så er det ingen garanti for, at vi reelt har valgt eller at vi er rationelle eller kongruente med vores valg.

For nogle år siden valgte en af mine klienter en medicinsk abort...

Hun havde på daværende tidspunkt en dejlig datter på 19 år, og indtil hun fødte hende, havde hun regnet med, at hun skulle have 4 børn. Siden da forestillede hun sig, at hun skulle have 1-2 børn foruden hende, når rette tid, sted og mand dukkede op.

Da hun mødte sin daværende mand, var det derfor også et ønske. Ikke fanatiskt men skete det, så var det dejligt, og skete det ikke, så var det også ok. Pga. nogle helbredsmæssige udfordringer, aborterede hun flere gange over en fireårig periode, hvorefter hun blev gravid og det blev siddende. 

Tiden gik og alt var ok da hun var til kontrol og scanning - eller var det nu det?

Efter konsultationen meldte flere spørgsmål sig:

  • Kunne hun klare det helbredsmæssigt?
  • Var det fair over for barnet at blive mor som 44 årig?
  • Ønskede hun/de livet som forældre igen?

De første to spørgsmål havde ikke den store betydning for beslutningen, men sammen fik de en seriøs og dyb snak om længsler, ønsker og behov, og blev pludselig opmærksomme på, at de reelt ikke ønskede sig at blive forældre igen.

Mange vil sikkert undres og måske indigneres over ovenstående forløb, og det kan jeg godt forstå.

Det ville være naturligt at tænke: "Det kunne man da ha' tænkt over, INDEN man lavede barn!!"

Grunden til, at jeg gerne vil dele denne historie med jer er, at det er min oplevelse, at rigtig mange mennesker slet ikke når til ovenstående reflektion omkring deres valg i livet.

De lever og vælger ud fra gamle paradigmer og overbevisninger, uden at være dem bevidst. Fx havde min klient følgende ting som hun gik og troede på:

  • Topmålet af samhørighed er, når to mennesker får børn sammen. 
  • Jeg bliver først rigtig lykkelig, når jeg bliver gift og får børn

Ved at blive bevidst om ovenstående, kunne hun justere og ajourføre såvel paradigme som overbevisninger til det som hun reelt tror og ved som 44 årig:

  • Fælles børn er ikke nødvendigvis en forudsætning for samhørighed - nogen gange tværtimod.
  • Jeg bliver først rigtig lykkelig, når jeg finder lykken i mig selv.

Har du efterstræbt noget som du efter erhvervelsen måtte erkende alligevel ikke var interessant?

Inden for coaching taler man om indre og ydre mål.

Et ydre mål kunne fx være at få en åben sportsvogn.

Det indre mål finder man ved at spørge sig selv:

Hvad vil det gi' mig at få en åben sportsvogn?

Det svar man får kan fx være; Det vil gi' mig frihed, følelsen af ungdom, køreglæde el. lign.

Nogle gange er de indre mål ikke realistiske at få opfyldt via det ydre mål.

Det er fx ikke sikkert, at bilen resulterer i at man føler sig ung, hvis man er 70 år, når man køber den - måske tværtimod.

Det kunne jo være, at det var ekstra besværgerligt at komme så langt ned at sidde og ikke mindst at komme op igen og ud af bilen på elegant vis :-)

Er det derimod friheden og glæden ved at køre åbent, der animerer en til at købe bilen, så kan det jo sagtens opfyldes, også selvom man er fyldt 70.

Det er derfor vigtigt, at man vågent og reflekterende forholder sig til sine ønsker, inden man træffer valg og disponerer.

Det er min overbevisning, at vågne og bevidste valg baseret på ajourførte paradigmer og overbevisninger resulterer i det liv, man ønsker!!

Bedøm dette blogindlæg
Trackback webadresse for dette blogindlæg

Kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at indsende en kommenter

Skriv en kommentar

Gæst
Gæst Fredag, 18 august 2017